Arch Linux Resimli Kurulum Kılavuzu (Güncel 2017) ve (KDE Plasma Kurulumu

GÜNCEL 2020 KURULUM İÇİN TIKLAYINIZ: https://bilgegunluk.com/arch-linux-2020-02-01-uefi-kurulum-kilavuzu-xfce-kurulumu/
Arch Linux Resimli Kurulum Kılavuzu (Güncel 2017) ve (KDE Plasma Kurulumu)
Burada bilgisayarınızın mimarisine göre kurulum yapmak istediğiniz seçeneği belirleyiniz. 32 bit kurulum yapacak iseniz i686 seçeneği ile devam edin. 64 bit kurulum yapacak iseniz x86_64 seçeneği ile devam edin. Biz bu kurulum kılavuzunda 64 bit yani x86_64 seçeneği ile devam edeceğiz.
Öncelikle klavye düzenimizi
loadkeys trq
olarak ayarlayıp ENTER’a basıyoruz. Eğer F klavye kullanıyor iseniz loadkeys trf girmelisiniz. Ardından font düzenini
setfont lat5-12
ayarlayıp ENTER’a bastıktan sonra
cfdisk
Burada disk yapımızın ne olacağı bize soruluyor. UEFI kurulum için gpt seçmeniz önerilir ancak biz bu kurulum kılavuzunda klasik bios sistemlere göre kurulum yapacağız ve dos seçeneği ile devam edeceğiz.
Disk tablosuna geldiğimizde ham bir disk yapısı bulduk. Disk bölümleri herkes için değişkendir. Burada tek parça ham diskimizi 3 kısma ayırdık.
boot yani önyükleme için sda1 disk bölümünü oluşturduk ve 200M değerini disk boyutu olarak girdik, diski primary olarak işaretledik ve ardından bootable olarak işaretledik.
swap yani takas alanı için ise sda2 disk bölümünü oluşturduk ve 4G değerini disk boyutu olarak girdik, diski primary olarak işaretledik ve ardından türünü type seçeneğinden Linux Swap / Solaris olarak işaretledik. (swap alanı oluşturacaksanız dilediğiniz boyutu atayabilirsiniz. ram miktarınızın iki katını seçmeniz önerilir. İhtiyaç duymayacaksanız swap oluşturma kısmını atlayabilirsiniz)
root / kök bölüm yani dosya sisteminin kurulacağı sda3 disk bölümünü oluşturduk ve 11.8G değerini disk boyutu olarak girdik, diski primary olarak işaretledik. (İşletim sisteminin yani dosya sisteminin kurulacağı bu bölüm için dilediğiniz boyutu belirleyebilirsiniz)
Kurulum için disk tablosu oluşturduk ve bu yapıyı kaydetmek için Write seçeneğine gelip ENTER’a basıyoruz, kaydetmek isteyip istemediğimizi soracaktır, yes diyip kaydedeceğiz ve ardından Quit seçeneğine gelip ENTER’a basacağız ve cfdisk ile işimizi bitireceğiz.
Burada oluşturduğumuz disk bölümlerini biçimlendireceğiz.
boot bölüm olarak belirlediğimiz diski
mkfs.ext4 /dev/sda1
swap bölümü olarak belirlediğimiz diski
mkswap /dev/sda2
root (/) kök bölüm olarak belirlediğimiz diski
mkfs.ext4 /dev/sda3
Bu işlemleri yaparken Proceed anyway sorusu ile karşılaşır isek y diyerek onay vereceğiz ve ENTER’a basıp devam edeceğiz.
Burada ise
mount /dev/sda3 /mnt
Ardından
mkdir /mnt/boot
mount /dev/sda1 /mnt/boot
Daha sonra
swapon /dev/sda2
Disk bölümlerindeki bu işleri tamamladıktan sonra
pacstrap -i /mnt base base-devel
Paketleri yüklemelerini onaylamanız istendiğinde y yazıp ENTER’a basıp devam edeceğiz.
Burada
pacstrap /mnt grub os-prober
Ardından
genfstab -L -p /mnt >> /mnt/etc/fstab
arch-chroot /mnt
Akabinde
echo ARCHMAN > /etc/hostname
Sonrasında ise
pacman -S networkmanager
NetworkManager paketimizi kurduktan sonra
systemctl enable NetworkManager.service
nano /etc/vconsole.conf
ve resimdeki gibi
KEYMAP=trq
FONT=iso09.16
Burada işinizi tamamlayınca önce F3 tuşuna basarak kaydedersiniz, File Name to Write ile başlayan satır gelince ENTER tuşuna basarak kaydetmek için onay verirsiniz ve son olarak F2 tuşuna basarak nano düzenleyiciden çıkarsınız.
nano /etc/locale.conf
LANG=tr_TR.UTF-8
Burada işinizi tamamlayınca önce F3 tuşuna basarak kaydedersiniz, File Name to Write ile başlayan satır gelince ENTER tuşuna basarak kaydetmek için onay verirsiniz ve son olarak F2 tuşuna basarak nano düzenleyiciden çıkarsınız.
nano /etc/timezone
Europe/Istanbul
Burada işinizi tamamlayınca önce F3 tuşuna basarak kaydedersiniz, File Name to Write ile başlayan satır gelince ENTER tuşuna basarak kaydetmek için onay verirsiniz ve son olarak F2 tuşuna basarak nano düzenleyiciden çıkarsınız.
nano /etc/locale.gen
aşağıya #tr ile başlayan satırlara iniyoruz.
#tr ile başlayan satırlara geldiğimizde alt alta olan #tr_TR.UTF-8 UTF-8 ve #tr_TR ISO-8859-9 satılarının başından # işaretini resimdeki gibi kaldırıyoruz.
Burada işinizi tamamlayınca önce F3 tuşuna basarak kaydedersiniz, File Name to Write ile başlayan satır gelince ENTER tuşuna basarak kaydetmek için onay verirsiniz ve son olarak F2 tuşuna basarak nano düzenleyiciden çıkarsınız.
locale.gen dosyasına girdiğimiz değişiklikleri
locale-gen
Burada
mkinitcpio -p linux
Sırası ile;
grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
grub-install --recheck /dev/sda
passwd root
Bu işlemin ardından bağladığımız bölümleri
umount /mnt/boot
umount /mnt
Bölümleri ayırdıktan sonra CTRL+D basarak gelen ekrana
reboot
Sistemimiz yeniden başladı ve bizi grub ekranı karşıladı. Baştaki seçenekten devam ediyoruz.
Burada root kullanıcısı ve belirlediğimiz şifremiz ile giriş yaptıktan sonra sistem güncellemesi için
pacman -Syyu
Güncelleme var ise güncelleyip, yok ise resimdeki gibi devam ediyoruz.
Sistem ve donanım için gerekli paketleri yüklüyoruz:
pacman -S xorg-server xorg-xinit mesa alsa-lib alsa-utils gamin dbus
Şimdi sistemimize bir kullanıcı ekliyoruz. Bunun için
useradd -m -g users -G optical,storage,wheel,video,audio,users,power,network,log -s /bin/bash tulliana
passwd tulliana yazıp ENTER’a basıyorum ve tulliana kullanıcısı için şifre belirliyorum ve ENTER’a basıyorum. Ardından aynı şifreyi tekrar girip yine ENTER’a basıyorum. (burada siz tulliana yerine kendi kullanıcı adınızı yazmalısınız)
Ardından reboot komutu ile sistemi yeniden başlatıyorum
BURADAN SONRASI KURDUĞUMUZ SİSTEM ÜZERİNE KDE PLASMA KURULUMUDUR
Siz dilediğiniz masaüstü yönetimi kurulumu ile devam edebilirsiniz. KDE Plasma kuracak iseniz devam edelim.
Kullanıcı girişi yapıp root olduktan sonra minimal kde plasma kurmak ve giriş yöneticisi sddm kurmak için komutumuzu giriyoruz.
pacman -S plasma kdebase kde-l10n-tr sddm
Bir seçim girin yazan kısımlar gelince hiçbirşey yazmadan ENTER’a basıp geçiyoruz. Bu işlem birkaç defa tekrar edebilir.
KDE plasma paketleri, Türkçe dil dosyamız ve sddm giriş yöneticimiz için paketler yükleniyor…
Paketlerin yüklemesi tamamlandıktan sonra sistem açıldığında giriş yöneticimiz sddm‘nin etkin olması ve bizi karşılaması için etkinleştiriyoruz.
systemctl enable sddm
Grafik kartı vb donanım gereksinimleri için gerekli paketleri kuruyoruz:
pacman -S xorg
Sistemi yeniden başlatalım:
reboot
Giriş yöneticimiz sddm bizi karşıladı. Kullanıcı adımızın altına şifremizi girip oturumu açıyoruz.
Emeğin karşılığı ve yüzümüzdeki tebessümün sebebi işte karşımızda. Baştan sona bu kurulum dökümanını takip ederek ortalama yarım saatte masaüstüne ulaşabilirsiniz. Bu süre internet ve donanımınızın hızına bağlı olarak artabilir veya azalabilir.
Kurulum sorunları ya da buradaki kurulum kılavuzumuz hakkında geri bildirim yapmaktan çekinmeyiniz. Kurulum belgesinin altına Arch Linux kurulumundan sonra bireysel kullanıcı ve sistem için olmazsa olmaz gereksinimleri (masaüstü yöneticileri haricindeki temel gereksinimler) ekleyebilirsiniz.
Saygılarımla…
@tulliana
http://archman.org/forum/index.php?topic=2113.0
Ara sıra buraya da bakmaya çalışıyorum çalışmalarınızı her alanda takip etmeye çalışıyorum konu anlatımında ki resimler görünmüyor sadece bildirmek istedim
Geri bildirim için teşekkürler, sayenizde fark edip düzelttik.
Teşekkürler makale için hocam son ana kadar her şey güzeldi fakat kurulum sonrası oturum şifremi girip enter dediğim zaman silik kde logosu geliyor ve öyle kalıyor bilgisayar sizce neden?
http://archman.org/forum adresinden destek alabilirsiniz.
Disk bölümlendirme işleminin yaptıktan sona mkfs.ext4 /dev/sda1 komutunu uyguluyorum ama sizde verdiği sonucu vermiyor karşıma “no such file or directory: mkfs.ext4 /dev/sda1” şeklinde bir yazı geliyor.
Kendi disk bölüm etiketinizi girmelisiniz
Merhabalar öncelikle anlatımınız çok temiz ve anlaşılır. Yalnız benim bir sorunum var konu ile alakalı archwiki üzerinden araştırma yaptım yanıtları uyguladım ya da uygulamaya çalıştım fakat başarılı olamadım. Benim sorunum son aşamada reboot ladıktan sonra, ‘starting version 233’ yazıp imlecin yanıp söndüğü ekranda takılı kalıyor. Bunu sorunumu nasıl çözebilirim. Teşekkürler.
xorg paketlerini kurduğunuzdan emin olun, sorununuz devam ederse http://archman.org/forum adresine konu açınız
Daha önce ubuntu kullanıyordum , daha performanslı bir işletim sistemine geceyim dedim fakat bu ne ? Bu nasıl bir kurulum . altı ustu işletim sistemi kurucaz inanılmaz
Sen birde Gentoo kurulumunu gör. Kurmak 2-3 gün sürüyor. Tabii şansın yaver giderse. 🙂
Tabii, şimdi bu sayfaya baktığında karma karışık kodlar görüyorsun fakat kurarken bu adımları sırasıyla izlediğinde basit olduğunu anlıyorsun. Kurmak 15-20 dakika sürüyor. İndirme süresini hiçe sayarsak daha da az. Archlinux kurulumu için gereksiz diyenler haklı. Örneğin Gentoo’yu ele alalım. Gentoo’nun kurulumu uzun sürüyor. Fakat bir amacı var. Sonunda kurduğun sistem benzersiz, tam senin ihtiyaçlarını karşılayan bir sistem oluyor. Ayrıca Gentoo, Archlinux gibi basitlik için bazı şeylerden ödün vermeyen bir sistem. Tabii birçok kişi için böyle değil. Çünkü çoğu insanın Gentoo kurarken yaptığı tek şey kodlara bakıp yazmak. Bazılarının dediği gibi pek bir şey öğrenmiyorlar yani. Archlinux’e gelirsek. Kurarken hep aynı kodları yazıyorsun. Gentoo gibi bir olayı da yok. Görsel bir kurulum aracı olmamasının geçerli bir sebebi yok. Kurulum sonrası eline geçen tek şey nerd bir hacker gibi hissedip gururlanmak. KDE mi XFCE mi, Türkçe mi İngilizce mi olacak, tüm bu gibi şeyleri görsel kurulum aracıyla seçebiliriz. Belki bazıları böyle kurmanın bazı avantajları olduğundan bahsedecektir. Peki bu avantajları kim kullanıyor? Çoğunluk bir rehber açıp orada gördüğü şeyleri yazıyor.
Ramin 2 katı kadar takas alanı oluşturmak mantıksız ve gereksiz. Takas (swap) alanı için raminiz kadar yer seçilmelidir. Eğer 8GB ve üzeri rame sahipseniz, büyük ihtimalle o kadar yoğun işlem yapılmayacağı için sistem o alanı kullanmaz. Fakat yine de oluşturmak zorundasınız. Çünkü bazı programlar takas alanını kullandığından sorun yaşarsınız. 8 ve üzeri rame sahipseniz 2GB ram yeterlidir. Eğer 4GB raminiz varsa 4GB, 6GB ise 6GB takas alanı oluşturun.
Merhaba demiray bey. Acaba kurulumda reboottan sonra internet kablosu yerine android telefonu usb kablo ile bağlasak olur mu ya da wifi üzerinden devam etmemiz mümkün mü? Kablolu internet kullanabileceğim bir yer yok şuan.
Kurulumdan sonra usb kablosu bağlayabilirsiniz elbette. Yalnız bunun için gereksinim duyulan paketler varsa onları kablolu internet ile kurun
abi grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg no comand found diyo çözüm verebilirmisin
Öncelikle paylaşım için çok teşekkürler. Başarılı bir yardım dokümanı oluşturmuşsunuz. useradd komutunda iki ayrı kullanıcı açmayı denedim Türkçe karakter olamayın 6 ve 8 karakter geçersiz kullanıcı mesajı verdi. tulliana denediğimde kullanıcıyı açtı. Acaba kullanıcı oluşturmada karakter sayısı vb. şartlar mı var?
Türkçe karakter olmamasına ve desteklenmeyen karakterler kullanılmamasına dikkat ediniz
grub-install /dev/sda
Komutunu gir ve enter tusuna bas
Ardindan
Sırası ile;
grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
komutunu verip grubu ayarlıyoruz.
grub-install –recheck /dev/sda
komutu ile grub işleminin sağlamasını yapıyoruz.
Abi ben genfstab -L -p /mnt >> /mnt/etc/fstab komutunu girerken >> işaretini yapamadım bir türlü virtualbox kullanıyorum. lütfen yardım et
Shift tuşunun hemen sağındaki tuş. Direk basarsanız < şeklinde, shift ile basarsanız > şeklinde çıkacaktır.