Evde Orkide Bakımı Nasıl Yapılır? Orkide Sulama ve Çoğaltma

Orkide satın alırken nasıl seçim yapmalı? Orkide evde nereye konmalı, bakımı nasıl yapılmalı? Orkidenin tekrar çiçek açması için nasıl budama yapılmalı? İşte, evde orkide bakımı ve çiçeklerle ev dekorasyonu hakkında tüm bilmeniz gerekenler
Biz kadınlar hangi çiçeğe hayır diyebiliriz ki. Ama elbette orkidelerin yeri bizim için her zaman ayrıdır. Phalaenopsis orkide çeşitleri içinden en popüler ve en kolay bulunan türüdür. Evde orkide bakımı söz konusu olduğunda en kolay bakımı yapılan orkide türü de olduğundan aslında satılan orkidelerin büyük çoğunluğunun türü de Phalaenopsis orkidedir. Tabii biz genellikle isminden çok güzelliğine hayran oluruz orkidelerin. O yüzden isim olarak çok tanımıyor olabiliriz.
Orkide güzeldir ama aklımıza takılan en büyük soru işareti nasıl bakım yapacağımız konusudur. Sizde benim gibi düşünüyorsanız, aslında size güzel bir haber vereceğim; orkidelere uzun süre bakmak yetiştirmek sandığımız kadar zor değilmiş. Evde orkide bakımı konusunda gerekenleri bilir ve doğru şekilde uygularsak orkide evde kolayca büyüyebilir ve uzun süre çiçek açabilirler. İşte bu yoldan hareketle sizin için hazırladığım evde orkide yetiştirme yollarını okuyarak evinizde kolayca sağlıklı ve çiçek açan orkidelere yer verebilirsiniz. Yazı biraz uzun olmakla birlikte orkide bakımına dair tüm detaylara yer vermeye çalıştım. Keyifli okumalar…
Eve Orkide Seçimi Nasıl Yapılır?
Aslında pek çok çeşidi olan orkidelere baktığınız zaman çoğunlukla büyülenebilirsiniz. Göz alıcı renkleri sizi kesinlikle etkiler. Kendiniz satın alacağınız zaman ya büyük bir bitki satışı da yapan yapı marketlere gitmişsinizdir veya bir çiçekçiye. Artık küçük marketlerde dahi orkide satıldığını görmeniz mümkün.
Peki doğru orkide seçimini nasıl yaparsınız? Bu konuda küçük bir kaç öneri,
Büyük olanları yönelebilirsiniz. Çünkü evin ortamına uyum sağlama konusunda daha iyidirler.
Çiçekleri olgunlaşmış olanlardan ziyade içinde tomurcuklarının da bol olduğu bir kısmı açmış olanlara yönelmekte fayda var. Çünkü diğeri zaten çiçeklerini açmış ve artık dökülme evresine diğerine göre daha çok yaklaşmıştır.
Yapraklarına dikkat edin. Lekeler varsa bu orkideler hasta olabilir veya güneşe fazla maruz kaldıkları için yaprakları yanmış olabilir.
Şanslıysanız ve orkidenin bulunduğu saksı şeffafsa köklerini kontrol edin. Koyu kahve hatta siyaha dönüşse ölü kökleridir. Elbette kesinlikle almayın
1- Evde Orkide Bakımı için Orkide Eve Alışmalı, Yerini Sevmeli
Orkide yetiştirmeye karar verdiğinizde ilk olarak orkideyi koyacağınız yeri belirlemelisiniz. Orkideyi koyacağınız yerin aydınlık olması ancak direkt ışık almıyor olması gerekmektedir. Pencere önü değil ama daha yan kenarlarına doğru koyabilirsiniz örneğin.
Orkideler evin doğu cepheye bakan yerlerinde daha iyi büyürler. Güney ya da batı cephede de büyüyebilirler tabi ancak bir perde ile korunmaları sağlıklı olur. Orkidenin yapraklarının rengi aslında ışık konusunda size en iyi göstergedir. Eğer zeytin yeşili ise bu yeterli ışık aldığını gösterir. Eğer renkleri koyulaşır ise bu yeterli ışık almadıklarının göstergesidir.
2- Evde Orkide Bakımı için Oda Sıcaklığı
Orkideler için en iyi oda sıcaklığı gündüzleri 23 C akşamları da 18 C civarıdır. Yerini benimsedikten sonra normal durumlarda oda sıcaklığındaki dalgalanmalardan kolay kolay etkilenmese de özellikle tomurcuklanma dönemlerinde sorun olabilir. Çünkü daha serin ortamlar ne yazık ki tomurcuklanmasını durdurabiliyor.
3- Evde Orkide Bakımı için Sulama Sıklığı ve Miktarı
Genel olarak orkideleri 4 – 7 günde bir sulamak gerekir ancak tabii bu kesin bir kural değildir. Orkidenin su ihtiyacı saksı ortamı ile değişkenlik göstermektedir. Sulama sıklığını belirleyen durumlar ışık ve elbette oda sıcaklığıdır.
Yaz aylarında bitki daha çok su isteyebilir kış aylarında ise sulama sıklığı azalabilir. Ancak kuraklığa da her bitki gibi dayanamaz. İçinde bulduğu toprağın biraz nemli olması iyi gelecektir.
Aklınızda tutmanız gereken diğer bir konu ise bitkinizi sabahları sulamanızın daha faydalı olacağıdır. Sulama süreci şu şekilde olabilir; bitkiyi akan suyun altına tutun ve bitki harcının suyu tamamen emmesini sağlayın. Son olarak, sulama suyunun tuz içeriği çiçek için çok önemlidir. Yağmur suyu veya tuz içeriği düşük kaynak suyu kullanarak tuzun çiçeğe zararlarını azaltabilirsiniz.
4- Evde Orkide Bakımı için Nem Oranı
Nem oranı tüm orkide çeşitleri için çok önemlidir ve hemen hepsi yüksek nem severler. İdeal olarak %55-75 arası bir nem ihtiyaçları vardır. Peki orkidenizin ihtiyacı olan nem oranını nasıl sağlarsınız?
Bunun için ilk seçeneğiniz gün içerisinde su ile spreylemektir. Diğer yoluysa bitkinizi altı çakıl taşları ve su ile dolu bir saksıya koymak. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken konu saksı tabasının içerisinde su kalmadığından emin olmaktır.
5- Orkideler için Gübreleme
Aslında evde orkide bakımı için dikkat edilmesi gereken önemli kurallardan bir diğeridir, gübreleme. Gereğinden fazla gübre kullanmamak önemlidir.
Bitkinizi ortalama haftada bir gübrelemek yeterli olacaktır. Orkideler için “az çoktur!” prensibi geçerlidir diyebiliriz. Çünkü yapacağınız az gübreleme ile orkideniz için çok daha iyi sonuçlar alırsınız.
5 evde orkide bakımı
Burada uygulanan bir yöntemden bahsetmek istiyorum. Özellikle orkide için bazı besleyici solüsyonları ve sulama konusunu aynı anda çözen ve fazla sulama sebebiyle köklerin çürümesini engelleyebilen bir yöntemmiş. Yapılması gereken solüsyonların su ile karıştırıp buz küpleri haline getirmek ve bunu köklere yerleştirmek. Orkide toprağı ve kökleri bunu yavaş yavaş emecektir. Karışımı hazırlarken elbette solüsyonlar üstünde bulunan talimatları okumak önemli.
6- Orkidelerin Yeniden Çiçek Açması
Phalaenopsis orkideleri, türleri içinde çiçek açma süreleri en uzun olanları olmakla birlikte, 2 ile 6 ay arası süren çiçek açma süreleri vardır. Unutmadan ek olarak Phalaenopsis orkideler için olgunlaştıkları zaman yılda 2 yada 3 kez çiçek açabilirler.
Bu orkide türü ağırlıklı olarak ilkbahar veya sonbaharda çiçek açmaktadır. Çiçekler açıp döküldükten sonra tekrar çiçek açması için küçük ama önemli bazı bakımlar yapmalısınız.
7- Orkidelerin Çiçekleri Döküldükten Sonra Bakım
Zaten çiçekleri açmak üzere olan bir orkide aldığınızda iyi bakarsanız uzunca bir süre o halde kalacaktır. Ancak çiçekleri döküldükten sonra yapacağınız bakım ile tekrar çiçeklerin çıkması için gerekli koşulları oluşturabilirsiniz.
Bunun için orkidenizin bulunduğu ortamın sıcaklığının biraz düşürülmesi gerekiyor. Yaklaşık 16 C derecenin altına çekebilirsiniz. 2-3 hafta kadar böylesi serin bir ortamda orkidenizi tutmanız gerekecektir. Bu süre boyunca özellikle de geceleri hafifçe su püskürtmeniz orkidenizde canlanma etkisi de gösterecektir.
Çiçekler döküldükten sonra önemli olan bir konu da saplarıdır. Budama yapmak için acele etmemekte fayda var. Saplar sararıp kahveye dönünceye kadar bekleyip budama yapılabilir.
8- Orkide Saplarını Nereden Kesmeli?
Aslında çiçekler döküldükten sonra orkidenizin yeniden çiçek açabilmesi için önemli konulardan biri de yapacağınız budamadır. Çiçeğinizin saplarını doğru noktadan kesmeniz gerekir. Kesme işlemini yaparken makas gibi keserken sapın kırılmasına sebep olacak bir malzeme yerine çok keskin bir falçata kullanabilirsiniz örneğin.
Gelelim nereden keseceğinize, çiçeğinizin sapı boyunca filiz boğumları göreceksiniz. En dipten başlayarak bu boğumları gözden geçirin ve dolgun görünenleri geçerek yukarıya doğru çıkın. Sapın artık kurumaya başladığını gördüğünün boğum bir alttaki boğumu referans alabilirsiniz örneğin. Bu boğumun bir kaç santim yukarısından budama yapmanız yeterli olacaktır.
9- Evde Orkide Bakımı için Saksı Seçimi
Genellikle 10-12 cm civarında ufak saksılar orkideler için yeterlidir. Eğer çiçeğin içinde bulunduğu toprak karışımı bozulduysa ve kökleri fazla geliştiyse değiştirmeniz yerinde olacaktır. Köklerinin ezilmeyeceği büyüklükte yeni bir saksı seçebilirsiniz. Ancak çok büyük seçmemeye de özen göstermelisiniz. 1-2 yılda bir saksının çiçeğinize uygun olup olmadığını gözden geçirmenizde fayda var. Son olarak, çok gerekmediği müddetçe orkideniz çiçek açmış haldeyken saksı değişikliği yapmayın. Çiçeklerin dökülmesine sebep olabilirsiniz.
10 evde orkide bakımı
Evde çiçek, bitki yetiştirmek hem bir hobi hem yaşamın tam kendisi hem de dekorasyonun önemli bir parçasıdır. Bazı bitkiler de vardır ki onlardan genel sağlığın yanı sıra cilt-saç sağlığı gibi güzellik bakımları için de yararlanmak mümkündür.
kaynak: bknz
___________________
Az bulunur ve pahalı bir çiçek olarak bilinen orkidenin bakımı da özen ister. Orkideler çok geçirgen toprak ister. Taşa, cam yününe yakın belli karışımdaki ortamlarda yetişir.
Orkide bakımında dikkat edilecekler
Orkideye verilecek suyun durgun ve asla bayat olmaması gerekir. Oksijen yönünden zayıf olan su orkidenin köklerinin anında çürümesine sebep olacaktır. Potasyum ağırlıklı gübreler kullanılması orkideyi çiçeğe teşvik eder.
Orkidenin uzun yaşaması için serin ve aydınlık ortamda tutulmalıdır. Evlerin balkon ve limonluk gibi kapalı güneş gören ama serin yerlerinde bulunması gerekir, böylece çiçeklenme daha uzun sürer.
Diğer bitkilerde olduğu gibi klorlu su orkide için de zararlıdır. Musluk suyundan çok, dinlenmiş su kullanmak gerekir. Orkideye verilecek su, bitkinin bulunduğu ortam sıcaklığında olmalıdır. Bu nedenle suyun kullanılmadan önce bitkinin yanında bir kapta bekletilmesi, bitkiye su verildiğinde şokla karşı karşıya kalmasını engeler.
Orkide en dayanıklı çiçeklerden biridir. Cymbidium (spidyum) adı altında toplanmış büyük bir familyadır. Latince termolojide adı Phalaenopsis olarak geçer. Türkiye’nin doğasındaki salepten Singapur?daki diğer bildiğimiz orkide çeşitlerine kadar çok geniş bir yelpazede yayılmıştır.