X

AFAD Deprem haritası sorgulama nasıl yapılır?

AFAD tarafından Türkiye’nin deprem haritası yayınlandı. Evinin deprem bölgesinde olup olmadığını öğrenmek isteyenler yeni açılan sisteme akın ediyorlar. Önceki haftalarda soyağacı ve miras sorgulama gibi çalışmaları uygulamaya koyan e-devlet sistemi oldukça büyük ilgi görmüştü. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ise yeni bir hizmeti kamuya sunarak, Türkiye deprem risk haritasını yayınladı. AFAD koordinasyonunda ODTÜ, Boğaziçi, Akdeniz, Çukurova, Sakarya Üniversiteleri ve Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ile birlikte hazırlanan bu yeni haritayla, risk analizi ve değerlendirmesi sadece fay hattına göre değil, bölgelerin zemin yapısı da dikkate alınarak yapıldı. Riski belirtmek için Avrupa ve Amerika’da yıllardır uygulanan “ivme” yöntemi kullanıldı.

AFAD Deprem Haritasına ve sorgulamasına BURAYA TIKLAYARAK veya aşağıdaki resime tıklayarak ulaşabilirsiniz.

İSTANBUL’DA KIRMIZI ALANLARIN ARTTIĞI GÖRÜLDÜ

Deprem haritasında İstanbul’da riskli yerleri gösteren kırmızı alanlardaki artış oranı dikkat çekti. Yeni haritada artık yerel zemin koşullarının da dikkate alındığı açıklandı. Kadıköy, Çamlıca, Beykoz civarında zemin durumunun ana kayalardan dolayı sağlam olduğu fakat kuzeye doğru çıkılınca Şile civarlarında  dayanıksız zeminlerin olduğu belirtildi. Fay hattı ile birlikte zemin koşulları da göz önüne alındığında renklerde birtakım değişiklikler yaşandığı açıklandı. İstanbul’da 1999 yılında yaşanan depremden bu yana adaların içinden kırılmamış bir fay hattı kaldığına da ayrıca dikkat çekilerek, bu hatta en yakın kıyı şeridinin koyu kırmızı renkte gösterildiğini ifade edildi.

 

MAHALLE MAHALLE DEĞERLENDİRME METODU

Deprem risk haritası internet üzerinden dijital ortamda vatandaşlara hizmet vermeye başladı. Mahalle mahalle

kamagra oral jelly usa

, köy köy deprem risk değerlendirmesi yapılmasına olanak sağlayan “Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması” oluşturuldu. Henüz test durumundaki uygulamayı kullanmak için ana sayfanın sol üst köşesinde yer alan adres sorgulama butonuna tıklamak yeterli. Açılan kutucuğa İl, İlçe, Mahale veya köy bilgisi girildiktan sonra adres sorgulama butonunun altındaki raporlama butonuna tıklayacaksınız ve açılan kutucuğa dilediğiniz gibi bir  rapor başlığı girdikten sonra koordinat girerek veya aşağıda görüldüğü gibi Nokta At butonuna tıkladıktan sonra mavi işaretli alana tıklayın ve ardından Değerleri Hesapla butonuna tıklayıp bulunduğunuz yerin deprem haritasi size raporlanacaktır. (Açılır pencere engelleyiciniz varsa kapatınız, raporunuzu göremeyebilirsiniz)

HESAPLAMALAR ARTIK OTOMATİK OLARAK YAPILABİLECEK

Yetkililer,  yeni deprem haritası sayesinde inşaat mühendislerinin işlerinin kolaylaşacağını,maliyetlerin düşeceğini, artık hesaplamanın otomatik olarak yapılacağını belirtti. 5 farklı zemin türü ve 4 farklı “ivme değeri” baz alınarak hesaplama yapıldığı, “Sadece mevcut durum değil, fay hattı aktif mi değil mi, en son ne zaman hasar yapıcı deprem üretmiş, üzerinden ne kadar zaman geçmiş, kayma hızı ne kadar, bütün parametreler üst üste konularak daha sağlıklı hesaplama yapılacak. Yeni haritanın yaklaşık 4 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğu yine yetkililer tarafından belirtildi.

YÜKSEK BİNALAR TEK TEK İZLENECEK

Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği de yeniden güncellendi. Bu yönetmelik, 01 Ocak 2019 yılında yürürlüğe girecek. AFAD gerekli durumlarda, kuvvetli deprem hareketlerinin ölçülmesi amacıyla binalara veya açık alanlara “ivme kayıtçıları” yerleştirecek. 105 metreden yüksek binalara, “Yapı Sağlığı İzleme Sistemi” kurulması zorunlu hale getirilecek. Gerçek zamanlı kayıt yapacak izleme sisteminin bakımından, korunmasından ve çalışmasından yapı sahipleri sorumlu olacaklar.

 

AFAD NEDİR?

(ÖZEL HABER) CAMBAZDAN TEHLİKELİ GÖSTERİ CESUR CAMBAZ TÜRKİYE’DE BİR İLKE İMZA ATTI

Deprem riskini azaltmada ve depremlerle baş edebilmede hazırlıklı ve dirençli bir toplum yaratılması, bu amaca yönelik kurumsal alt yapının oluşturulması ve konuyla ilgili AR-GE faaliyetlerinin önceliklerinin belirlenmesini hedefleyen “Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı”nın ana amacı, “depremlerin neden olabilecekleri fiziksel, ekonomik, sosyal, çevresel ve politik zarar ve kayıpları önlemek veya etkilerini azaltmak ve depreme dirençli, güvenli, hazırlıklı ve sürdürülebilir yeni yaşam çevreleri oluşturmaktır.”

demiray:
Related Post