X

Yıl 2013 ve “Anadolu Parsı” Öldürüldü

2013 yılında yaşıyoruz ve yıllardır izini bulmaya hasret kaldığımız Anadolu Parsı’nı ölü olarak gördük. Gönül isterdi ki doğal alanlarında korunurken, incelenirken, belgeselleri çekilirken sevinçle izleyelim. Maalesef mümkün olmadı. Bir panter daha Anadolu topraklarında Anadolu insanı tarafından öldürüldü. Bu ölümün sorumlusu varmı? Var elbette, yetkililer. Bu güzide hayvanları doğal yaşam alanlarında koruyamadılar. National Geographic ve Animal Planet gibi kanallarda bu güzelim panteri izlemek nasip olmadı. Kanuna 1-2 madde yaban hayatını koruyan yasakmıdır koruma tedbiriniz?

Anadolu Panterinin 8 ilde kesin olmak üzere 20’ye yakın ilde yaşam sürdürdüğü bir süre önce açıklanmıştı: Haber detayı şudur:

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Yaban Hayatı ve Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya’nın yaklaşık 20 yıldır yaptığı çalışmalar sonucu Anadolu parsı 8 ilde tespit edildi. Başkaya, gizemli bir hayvan türü olan Anadolu parsının Türkiye’de birçok yerde yaşamını sürdürdüğüne ilişkin ellerindeki bulguları çok yakında kamuoyu ile paylaşmayı planladıklarını söyledi. Bugüne kadar Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Batı Karadeniz’de toplam sekiz ilde varlığını tespit ettikleri Anadolu parsının, Türkiye’nin bu üç bölgesinde en az 20 ilde kuvvetli bir ihtimalle yaşadığını tahmin ettiklerini, vurgulayan Başkaya, “Anadolu parsının neslini devam ettirebilmesinde gececi olmasının yanı sıra, çok ihtiyatlı olması, zor arazi şartlarına uyum sağlayabilmesi ve insanlardan uzak durmayı tercih etmesi çok önemli bir etken” dedi.

Bu hayvanları korumak ve yaşam döngüsünü sürdürmeleri için araştırmalar yapılmalı. Beslenme zincirinin gücü ölçülmeli. Bu öldürülen panter neden köye geldi? Neden aç kaldı. Uzak durmak için en tenha yerleri yaşam alanı seçerken, neden insanla yüzyüze geldi? Bu ülkede tünellerin açılması, köprülerin kurulması, uyduların fırlatılması sevindirici elbette. Ancak herşey bunlardan ibaret değil. Taştan topraktan haberiniz olmalı, ilgileniyor olmalısınız. Hazreti Ömer kendisini Halife olarak; bir kurdun bir kuzuyu yemesinden sorumlu hissediyorsa, sizde biraz rahatsız olun da aynı şeyleri hissedin. Bu canlılar yaşam alanlarında ciddi yiyecek sıkıntıları çekiyorsa, ilk önlem olarak beslenme alanları oluşturulmalı ve yiyecek bırakılmalı. İkinci adım olarak panterin avlayacağı hayvanlar bırakmaktır. Üçüncü adım ise panterin doğal yaşam alanına yakın yerlerdeki insanların, köylerin bilgilendirilmesi lazım. Hayat memat meselesi olmadıkça uluorta vurulmaması lazım. Onların yaşam alanına insanların zırt pırt girip çıkmaması lazım. Burada yaban hayatının nasıl korunacağını anlatmak bizim görevimiz olmasa gerek. Bu konuda yetkililerin etkili projeler başlatması şart.

Unutmayın; Allah size merhamet ediyorsa, yeryüzünde çocuklar, ihtiyarlar ve yaban yaşam olduğu içindir. Allah onların hatrına yağmur indirir, lütufta bulunur ve üzerinize bir felaket göndermez, merhamet eder….

demiray:
Related Post