X

Drupal Çekirdek Güncellemesi – 6, 7 ve 8. sürümler için

Drupal 6.7 ve 8. sürümler için çekirdek güncellemesi nasıl yapılır?

Yükseltme işlemi tüm drupal sürümleri için aynı mantıktadır. Yönetim paneli üzerinden güncelleme işlemi yapılmamaktadır. Bu sizi korkutmasın. Drupal güncellemesi oldukça kolaydır.

Çekirdek güncelleme nedir? 

Çekirdek güncelleme aynı sürüm için çıkan her yükseltme paketinin kurulu sisteminizde de yükseltilmesi işlemidir. Bu işlem Drupal İçerik yönetim sisteminizi günceller. Çekirdek güncelleme ile tema ve haricen kurduğunuz eklentiler güncellenmez. Tema ve haricen kurululan eklentiler ayrıca güncellemelisiniz. Sisteminizde nelerin güncellenmesi gerektiğini öğrenmek için rutin olarak güncellemeleri kontrol etmelisiniz. siteniz.org/admin/reports/updates ( admin panelinde raporlar -> mevcut güncellemeler ) yolunu izleyerek ilgili yere bakabilirsiniz.

başlayalım…

1- En temel hatırlatma olarak her ihtimali göz önüne alarak sitenizin tamamını yedeklemeniz her zaman faydalıdır. Bu işlem drupal çekirdek güncellemesinden ziyade zaman zaman yapmanız gereken rutin bir gerekliliktir.

2- Öncelikle güncellemeler sayfasında hangi sürüme yükseltme yapmanız gerekitği ile ilgili uyarıyı göreceksiniz ve yükseltme paketini indireceğiniz bağlantıyı ve sürüm notlarını bulacaksınız. Bu bağlantıdan drupal arşivini indiriniz.

3- İndirdiğiniz drupal arşivini sağ tıklayarak bilgisayarınızda bir klasöre çıkarınız.

4- Güncelleme esnasında sitenizin işleyişi ile ilgili sorunların oluşması ihtimaline karşı sitenizi Bakım Moduna alın. Yapılandırma -> Bakım Modu  (örnek: siteniz.org/admin/config/development/maintenance)

5- Drupal sitenizin kurulu olduğu dizine bir FTP yöneticisi ile (filezilla öneririm) bağlanın. Bilgisayarınıza indirdiğiniz drupal arşivinden sites (özel konfigürasyonlarınız var ise .htaccess dosyasını da göndermeyin) dizini haricindeki dosyaları sitenizdeki dosyaların üzerine gönderin. FTP uygulamanız hemen, dosya isimlerinin aynı olduğu uyarısını verecektir. Tüm dosyaların üzerine yazılması seçeneğini işaretleyerek aktarımı başlatın ve dosya aktarımı bitene kadar bekleyin.

6- Dosyaların aktarımı tamamlandıktan sonra update.php dosyasını çalıştırarak güncellemeleri uygulayın. siteniz.org/update.php yolunu izlemelisiniz.

7- Continue ya da Devam butonuna tıkladığınızda drupal sitenizin kurulu olduğu dizine gönderdiğiniz dosyalarla yapılacak güncellemeleri göreceksiniz. Devam edip güncellemeleri uygulayın. Sonrasında site arayüzüne ya da yönetim paneline gidebilirsiniz.

8- Yönetim panelinizden siteniz.org/admin/reports/updates ( admin panelinde raporlar -> mevcut güncellemeler ) yolunu izleyerek yaptığınız ile drupal çekirdeğini yükseltip yükseltmediğinizi kontrol edebilirsiniz.

9- Güncelleme işlemi sonrasında sitenizi bakım modundan çıkarmalısınız. Yapılandırma -> Bakım Modu  (siteniz.org/admin/config/development/maintenance) Bu işlemden sonra sitenizi kotrol edin ve bir aksama olup olmadığına gözatın.  Yönetici çıkışı yaptıktan sonra sitenizin görünümünü ve genel durumunu, ters giden bir şeyler olup olmadığını anlamak için yeniden kontrol edebilirsiniz.

Bir cümle ile: 

Drupal güncellemesi var ise indirin, arşivi bilgisayarında bir klasöre çıkartın, çıkardığınız dosyaların içinden sites klasörünü silin ve geri kalanları drupal sitenizin kurulu olduğu dizine atın, tümü ile değiştirin-üzerine yazın siteniz.org/admin/reports/updates bağlantısını çalıştırarak güncellemeleri uygulayın, siteniz.org/admin/reports/updates adresinden güncellemelerin uygulandığını kontrol edin, sitenizi bakım modundan çıkarıp genel görünümünü ve çalışmasını gözden geçirin.

demiray:
Related Post