X

Sivrisinek ısırığı şişliği ve kaşıntısı nasıl geçer?

Sivrisinek ısırığı şişliği ve kaşıntısı nasıl geçer?

Yaz aylarında en büyük sıkıntılarımızın başında ise sivrisinek ısırıkları geliyor. İsterseniz konuya ilk etapta sivrisinek ısırığı neden şişme yapar sorusunu cevaplayalım.

Sivrisinek ısırığı neden kabarır (şişme yapar)?

Sivrisinekler herkesin bildiği gibi insan veya havyan kanını içerek hayatlarını devam etmektedir. Sivrisinekler gelişmiş yapısı itibari ile insan vücudundaki tüm damarları Allah’ın vermiş olduğu yetenek sayesinde hiç şaşmadan bulabilmektedir. İnsanın yaradılış özelliği olarak ise vücudun herhangi bir yerinden kan kaybı olduğundan kan hemen pıhtılaşma göstermektedir. Sivrisinekler pıhtılaşan kanı çekemeyeceğinden dolayı bunu engellemek için damarın içerisine bir çeşit mavi bir sıvı enjekte edip kanın pıhtılaşmasını engellemektedir. Sivrisinek ısırığının şişme nedeni ise bu mavi sıvıdır. Vücut buna reaksiyon göstererek şişmeye başlamaktadır.

Sivrisinek ısırığı şişliği ve kaşıntısı nasıl geçer?

1 Şişlik inmesi için ilk önce şiş olan bölgeyi yıkamalı ve buz ile üzerinde gezindirmemiz gerekli. Buz eridikten sonra temiz birr havlu ile kurulayarak inmesini bekleyebiliriz.

2 Eczaneden alacağımız yetişkinler için aspirini lapa lapa olacak şekilde eritelim ve şiş olan bölgeye sürelim. Aspirin hem şişliği indirecek hemde kaşıntıyı azaltacaktır.

Yukarıdaki yöntemler işe yaramaz ise alerji olabilir veya iltihap kapabilirsiniz. Bu durumda aile hekimine başvurmanız gereklidir.

Sivrisineklerin Genel Özellikleri

Sivrisineklerde sadece dişiler avlanır.

Sivrisineklerde ısı algıları çok gelişmiş ısı algıları var ve en ufak değişimi fark ederler.

Sivrisinekler sanıldığı gibi sokma ile değil kesme yolu ile ağızlarını damara sokarlar.

Sivrisinekler Dünya’da en çok insan öldüren hayvandır. Özellikle Afrika’da sıtma,humma ve fil hastalığı gibi hastalıkları sokma yolu ile bulaştırdığı için ilk sırada yer alır.

demiray:
Related Post