X

Udi Hindi nedir? Udi Hindi faydaları nelerdir? (Öd Ağacı)

Udi Hindi, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından da tavsiye edilen şifalı bitkiler arasında yer alan Öd Ağacı olarak da bilinen bir bitkidir. Bu bitkinin faydaları saymakla bitmez desek yeridir. Bitkinin farklı farklı kullanım yöntemleri ve kullanım alanları bulunmaktadır. Udi hindi bitkisi nerelerde yetişmektedir, kullanımı nasıldır,  faydaları nelerdir ve nelere iyi gelir biraz bilgi edinelim.

Udi Hindi yağı, tozu ve bitkisi olmak üzere farklı biçimlerde kullanılabilen ve birçok hastalığa şifa kaynağı olan bir bitki türü olması sebebi ile hakkında sıkça araştırma yapılmaktadır.

HADİS: Ben küçük bir oğlumla birlikte Resulullah (sav)’ın huzuruna girdim. (O sırada boğazındaki hastalığı sebebiyle çocuğa (i’lak denen) tedavi uygulamıştım. “Çocuklarınızın boğaz hastalığını niye i’lak usulüyle (elle sıkarak) tedavi ediyorsunuz? Size şu ud-u Hindi’yi (Kust-u Hindi) tavsiye ederim. Zira onda yedi türlü şifa vardır. Zatü’l’cenb’in ilacı ondadır. Boğaz hastalığına karşı burna damlatılır. Zatü’l-cenb’e karşı ağızdan verilir.” Zühri merhum der ki: “(Resulullah) bize (ilacın fayda vereceği) iki şeyi açıkladı, ama beşini açıklamadı.”

Ravi: Ümmü Kays Bintu Mihsan
Kaynak: Buhari, Tıbb 10, 21, 26; Müslim, Selam 139, (1214); Ebu Davud, Tıbb 13, (3877)

 

Udi Hindi bitkisi, Doğu Asya topraklarında yetişen bir ağaçtan elde edilir. Çin’de sıkça görülen bu ağaç yaprakları dökülmeyen, her mevsim bulunan ve ara mevsimlerden etkilenmeyen bir türüdür. Ülkemizde Udi Hindi’nin ağacı sadece süs amaçlı olarak yetiştirilmektedir. Oysa ki Udi Hindi, sadece bir süs bitkisi olmakla kalmayıp birçok derde deva olan eşsiz bir şifa deposudur.

 

Udi Hindi Bitkisinin özellikleri:

Udi hindi tütsüsü; Bitkinin yani ağacın odun kısmı ve kabukları ateşte yakıldığında etrafa hoş bir koku yayar. Hoş kokmasının yanısıra bu kokunun başka bir etkisi var mı şimdilik bilmiyoruz.

Udi Hindi, geçmişte tüccarlar tarafından Arap ülkelerine getirilmiş bir bitkidir. Bu sebepten dolayı bir diğer adı da ‘Kust-i Bahri’dir (Latince adı: Aquilaria agallocha). Beyaz renkli olanları olanları bu isimle bilinirken siyah renkli olanları ise ‘kust-i hindi’olarak anılır.

Udi hindi bitkisinin halk arasında bilinen bir diğer adı da ‘öd ağacı’dır. Udi hindi hem koku elde etmek için kullanılan hemde tıpta kullanılan bir bitkidir. Yakıldığında daha yoğun koku yayar

, bu sebepten tütsü olarak kullanılır. Ayrıca küçük boncuklar elde edilerek tespit yapımında da kullanılır ve tespih çektikçe parlaklığı ve kokusu artar. Genellikle 99’luk namaz tespihi veya farklı sayılardaki zikir tespihi olarak üretimi, kullanımı yaygındır.

Efsaneye göre Adem ve Havva çıplak kaldığı zaman bu bitki onları saklamış veya örtmüş ve Allah c.c bu bitkiye yakıldığında kokusu çıkacak bir özellik vererek cezalandırmış. Bu sebepten yakıldığında yoğun koku verir. (doğrusunu Allah bilir, bu insanlar tarafından üretilmiş bir hikaye olabilir)

 

Udi Hindi’nin Faydaları:

Udi hindi tozu bal ile karıştırıldığında antibiyotik etkisine sahip olur ve enfeksiyon hastalıklarına karşı fayda sağlar, mikropları öldürür ve vücuttan atar, boğazı yumuşatır, boğaz ağrılarına iyi gelir, enfeksiyona karşı mücadelede ciddi katkı sağlar.

Ayrıca burun tıkanıklığı için de etkilidir ve çocuklara yetişkinlere udi hindi bitkisinden burun damlası hazırlanarak tatbik edilebilir.

Bademcik iltihabından kaynaklanan enfeksiyonlar ve genel iltihaplanmalardan meydana gelen enfeksiyon durumlarında da udi hindi bitkisi oldukça etkilidir.

Balgam sökme sorunu yaşayanlar udi hindi tüketerek solunum yolunu bir hayli rahatlatılabilirler.

Udi hindi Mide ağrılarına karşı da etkilidir.

Oldukça hoş bir kokuya sahip olması hasebi ile ağız kokularını da giderici etkisi vardır.

Vücut direncinizi güçlendirip bedensel rahatsızlıklara karşı koruma sağlar.

Üzerinizdeki stresi yorgunluğu gidererek vücudun kuvvetli kalmasına, bağışıklığın sağlam olmasına yardım eder.

Bitkinin cilt yenileyici etkileri mevcuttur ve maske olarak uygulandığında ölü derileri atar. Lekelerin kaybolmasını veya azalmasını sağlar.

Düşük ölçekli ciddi olmayan yanıklar ve egzama hastalığında da fayda sağlayacak, iyileşmeyi destekleyici bir bitkidir.

 

KULLANIMI:

Hz Muhammed Efendimiz’in (s.a.v.) bademcik hastalığının tedavisi için udi hindi tavsiyesi

Çocukların bademcik hastalıklarında 5 gram udi hindi bitkisi ve 5 gram misvak ağacı kabuğu öğütüp (not: öğütülmüş olarak aktarlarda satılırlar) 1 bardak suy içerisinde 20 dakika kadar kaynattıktan sonra portakal suyu veya greyfurt suyuyla içilir. Bu terkibin (çayın) içilmesine 1 ay boyunca devam edilir. Biiznillah şifa olur.

Kullanılacak bu terkibin (çayın) hem bademcik enfeksiyonlarından kaynaklanan rahatsızlıklar hem de boğaz enfeksiyonlarından kaynaklanan rahatsızlıklar üzerinde iyileştirici ve destekleyici etkilere sahip olduğu belirtilmektedir.

demiray:
Related Post